Friday, August 15, 2008

Ikan Siakap 3 Rasa

sumber/credit to : mak lang azie

Bahan-bahan

Ikan siakap } dikelar banyak-banyak, dilumur dengan garam, kunyit dan tepung jagung dan digoreng rangup sampai ke tulang.

Bawang putih – tumbuk kasar

Halia - hiris halus

Bahan Sampingan, dipotong dadu

Timun

Nenas

Tomato

Cili bangla

Sos cili

Sos tomato

Sos tiram

Kicap manis

Petis udang (1/2 sudu teh sahaja, takmo masukkan pun takpe)

Tepung jagung untuk pekatkan kuah

Air

Garam


Hiasan

Carrot – dihiris halus

Daun sup

Cili padi – hiris halus


Cara Membuatnya

  1. Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang. Kacau.
  3. Masukkan air yang dicampur tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  4. Masukkan bahan sampingan tadi dan tunggu hingga masak.
  5. Curahkan ke atas ikan dan hiaslah ikan itu kasi menggoda sikit.

Makanlah panas-panas sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang. Jangan lupa gigit cili padi tu lagi pedas lagi sedap.

p/s : ayong, ko tuko je la ikan siakap tu kepada ikan kerapu...hiks!

2 comments:

Mum said...

mckie,tq bery much!
bereh aku tuka jelah ikan tu!!
patut mgu lepas aku wat x rangup,rupanya x payah salut telur,golek selalu dlm tepung jagung,ptg ni ranguhlah ikan aku
sapa ke tulang!!

cik epel said...

no hal gu!
tu la mung...buat tok wi kat aku ... tu hok tak rangup tu..hihihi...