Tuesday, August 19, 2008

Pizza D'Tut

sumber/credit to : d'tut
gambar : cik epel

Bahan bahan

PIZZA BASE = sama macam bahan daughnut
1 cawan tepung gandum
setengah peket instant yis (saf-instant/maurifan/ap apa brand lah)
1 sudu teh susu pekat
secubit garam
air suam untuk ngam ngam buat doh.
sedikit butter/minyak masak biasa/minyak senyonyong tak boleh laa
hang gaul benda alah ni sampai jadi doh lembut. griskan loyang
bulat dan taburkan sedikit tepung (kalau guna loyang non stick lagi senang) 
pastu hang canai doh tadi bulat nipis 1cm. Pastu hang letak kat dalam  
loyang tadi. Kalau boleh hang tutup ngan kain lembab. Biaq 1 jam. PANTANG 
JANGAN TERHENTAK NANTI BANTAT. Pastu hang bakar dalam oven selama 15 minit 
suhu 180 c. Tarrraaaa dah jadi pizza base. Nak guna sekarang pun boleh. 
Hang boleh buat bebanyak, simpan kat peti sejuk/bawah katil untuk kegunaan 
masa darurat.
SOS
Apa apa jenis sos pun boleh asalkan tak begitu berair, contoh:-
sambal tumis, kari, kuah satay, kuah semalam. Tak pun sos ready made
contoh:- mayonis, thousand island, coslow dressing, sos cili, sos tomato  
dll. Anak aku suka coslow dressing.hang sapu benda alah ni kat atas pizza  
base. Kalau suka tabur sikit oregano tapi anak aku tak suka.
TOPPING
Apa apa jenis sayur/petai/jering/ayam/beef/unta/kambing/dhab.
cadangan:- cendawan butang,nenas,bawang besar,capsicum, sosej,salami.
semuanyer hiris nipis tabur berselang seli kat atas pizza base sos
tadi.
Bila dah siap semua. yang paling bebudak suka ialah MOZARELLA
CHESSE. Hang cincang/parut/potong/hiris chesse tu dan tabur kat atas 
topping tadi biar lebih sikit sampai tertutup topping tuh. pastu hang bakar 
kat oven  selama 15 minit suhu 180c sampai chesse tu cair melimpah dan 
keperangan sikit. Pastu apa tunggu lagi ngap laaa.


nota cik epel :- suke nau gan ayat sempoi d'tut neh...eh..korang try la..kompem jadik punye! ... hiks!

No comments: