Friday, August 15, 2008

Nasi Dagang

sumber/credit to : pakupakis

Bahan-bahan

1 cawan pulut +3 cawan beras nasi dagang@jika tiada memadai gantikan 3 cawan beras jepun +1 cawan beras Thai(Ala T’ganu versi)

1 biji kelapa(seeloknya diperah gunakan kain putih jarang utk dapatkan santan pekat)/sbb di Jepun gunakan saja 1 tin santan :bahagikan kepada dua bahagian,satu cair dan satu lagi pekat(utk diisi halia,bawang potong,halba,garam dan gula).

10 ulas bawang merah-dimayang halus
5 ulas bawang putih-dimayang halus
2 cm halia-dimayang halus
1 sudu kecil halba
garam dan gula pastikan secukup rasa

Cara-cara
Beras dan pulut disatukan, cuci dan rendam semalaman(atau tidak kurang 4 jam). Panaskan kukusan dan kukus beras pulut sehingga hampir 3 suku masak. Angkat, gaulkan dengan santan cair terlebih dahulu . Masukkan semula ke dalam periuk pengukus dan kukus lagi sampai masak dan baru digaul dengan santan pekat. Kukus sekejap dan boleh dihidang.

Gulai kunyit lengkuas ikan tongkol

1 ekor ikan tongkol yg sederhana saiz yg dipotong kecil ,dibersih dan direbus bersama sedikit air, cuka,lengkuas,asam keping dan garam.
1 tin santan
10 biji bawang merah@1/2 biji bawang besar
5 tangkai cili kering ikut suka
1 cm lengkuas
2 cm kunyit
1,2 asam keping
5 biji cili hijau yg besar(diletak sebiji2)
Sedikit garam dan gula atau nise kelate.

Cara-cara

Blender semua bahan.Boleh ditumis jika suka atau masukkan terus.Biarkan mendidih.Masukkkan ikan yg direbus,cili hijau juga asam keping dan rasakan garam gula.Lebih pekat lebih sedap kuahnya…

Sambal kelapa

-2 ekor ikan kembong@ 2 ekor ikan aji saiz sedang(bakar)
-2 batang serai
-5 ulas bwg merah
-garam, gula secukup rasa
-1/2 biji kelapa parut/kering

Cara-cara
-ikan bakar tadi diambik isi dan digoreng tanpa minyak sekali ngan
kelapa parut. Bila agak garing ,blend kering sume bhn atau pun
ditumbuk ngan lesung lagi sedapp..

*boleh dihidang dengan acar mentah @jelatah serta telur rebus juga sambal kelapa sebagai pelengkap rasa.

No comments: