Monday, April 19, 2010

Sambal Getuk

sumber/credit to : sendukjebat@SL

gambar : cikepel ^_^

Bahan-bahan:
ikan bilis
cili padi ~ belah dua
belacan ~ nak sedap bakar dulu
sedikit gula ~ jika suka

Cara Membuatnya:
- Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
- Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
-.Angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik 5.
- Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!

nota cikepel : Baru 2 kali buat sambal getuk nie...memang sedap...mr.yon tak tahan pedas, so yang tukang abehkan adalah saya....ahaks!

No comments: