sumber/credit to : kak ina kl myr@ mummyalyssa
gambar : cik epel ^_^
- 150g pisang emas - dilecek
- 180g tpg gandum
- 180g gula halus /gula icing
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- akak tambah-coklat chip, kepingan badam(bakar dulu) dan coklat urai
Cara-cara
1.Campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih.Masukkan coklat chip dan gaul sebati.
2.Masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, (akak hias dengan kepingan badam dan tabur coklat urai).
3.Bakar 180C selama 40 - 50 minit.
4.Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
nota cik epel : memang sedap...nak buat pun sangat senang...tengkiu mummyalyssa ^^...saya cuma tukar walnut (bakar dulu) dengan chocolate chips...hehehe....
2 comments:
cik epel...padanlah kite cam trpanggil aje nak dtg ziarah banana kek ni..
ermmm da rasa baru tau kan:)
ksimpulannya senang n sedappp..mmg tak rugi wat kan;)..
mummyseri...hehehe...tu la...dia nye bau tu kite leh rasa dari jauh..aura tu...ekeke....
a'a...betui...kek nie senang dan memang sedap...yg tukang abehkan x lain x bukan, mr. yon kat umah tue... :D
tengkiu mummyseri...hehehehe...
Post a Comment