Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, April 24, 2010

Egg Benedict

- pagi tadi wat resepi nie...dah dua kali wat sebenarnyer....1st time wat saya x boh cheese...2nd time wat try boh cheese....mr.yon suke...maka dengan itu...leh wat lagi...ekekeke....

- saya amik kat dapur kzai...maceh ek.. ^_^ ...erkk..sori yek...gambo xde flash plak...

Friday, April 23, 2010

Blueberry Cheese Tart

sumber/credit to : alex goh @ kak jun

gambar : cik epel ^_^

bahan A:-
200gm butter
100gm gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla

bahan B:-
1 biji telur

bahan C:-
420gm tepung
1 sudu besar susu tepung

putar A hingga lembut. tambahkan B n putar lagi hingga gebu.
masukkan C n gaul sebati. tekan dalam acuan tart , cucuk2 permukaan ngan garfu n bakar pada 190'c selama 15min.

filling:-
bahan A:-
250gm cream cheese
50gm gula
25gm butter

bahan B:-
1 biji telur

bahan C:-
25gm whipping cream

bahan D:-
20gm tepung

blueberry filling

Pukul A hingga licin n gebu. masukkan B n pukul sebati. tambah C n pukul sebati. masukkan D n campur rata. tuang dalam kulit pastry tadi, letak sedikit blueberry filling n bentuk corak sedikit. bakar pada 200'c selama 10-12min.

nota cik epel : mr. yon kate "damnnnnnn sedapppp!!!" ekekeke....kak jun, thanx for the recipe...memang sedap kak jun...pastry dia pun memang mabeles! Insya-Allah leh try wat lagi... ^_~v ....

Tuesday, April 20, 2010

Puding Roti



sumber/credit to : hanis@myR

gambar : cik epel ^_^


Bahan-bahan ( 3-4 orang )
  • 4 keping roti, disapu mentega- saya buat 10 keping ^_^
  • 450ml susu segar - saya buat 500ml ^_^
  • 3 biji telur
  • 25g gula - saya tambah 50g ^_^
  • 1 sudu besar tepung kastard - saya masukkan 2sdb ^_^
Cara-cara
  1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
  2. Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
  4. Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
  5. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.
  6. Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.

nota cik epel : saya tambah kismis...sedap...lepas tu saya buat kuah kastard camni....

- bancuh 2 sudu besar tepung kastard gan sedikit air....

- lepas tu panaskan 2 sudu besar gula dan 1 tin susu cair...last sekali baru masukkan bancuhan tepung kastard tadi....

- sedap puding nie...boleh wat lagi... ^_^

Ayam Goreng Berempah

sumber/credit to : buku kak hanieliza

gambar : cik epel ^_^

Bahan A

5 keping paha ayam
1 sdb rempah kari
1sdb lada sulah
1 sdb serbuk cili
daun kari - saya x masukkan sebab x de.. ^_^
garam secukup rasa
minyak masak

Bahan B (dikisar)

5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai

Cara Membuat

1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.

2. Perapkan selama setengah jam.

3. Panaskan minyak yang banyak dan gorengkan ayam.

4. Apabila ayam sudah masak dengan kuning keemasan, angkat dan toskan minyak.

Monday, April 19, 2010

Sayur Kubis Masak Lemak

sumber/gambar : cik epel ^_^

Bahan-bahan

sayur kubis
kacang buncis (terpulang nak tambah sayur apa)
*bawang merah
*bawang putih
*sedikit ikan bilis
*sedikit lada hitam
1 lada hijau
santan
garam dan perasa secukup rasa

*bahan yang ditumbuk

Cara-Cara

1. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk bersama-sama dengan santan ke dalam periuk...

2. Kemudian masukkan sayur kubis dan kacang buncis...kacau sehingga mendidih....

3. Akhir sekali masukkan garam, perasa dan lada hijau...siap!

Macaroni Chicken Garatin


sumber/credit to : E-na Zarina gambar : cikepel ^_^
Bahan-bahan :
  • 150g macaroni
  • 1 keping daging burger ayam - dipotong kecil
  • 2 batang sosej ayam - di hiris kecil2
  • 1/2 labu bawang besar - dipotong dadu halus.
  • 2 sudu kecil butter
  • 150g mozarella cheese
  • Sedikit olive oil atau minyak masak utk digunakan semasa merebus macaroni.
  • Casserole 20cm
Cara Menyediakannya :
  1. Rebus Macaroni sehingga lembut. Masukkan sedikit olive oil atau minyak masak ke dalam periuk merebus macaroni untuk mengelakkan macaroni dari melekat.
  2. Setelah lembut, angkat dan toskan.
  3. Panaskan butter. Masukkan bawang besar dan tumis sehingga layu.
  4. Masukkan daging burger dan gaul rata.
  5. Masukkan sosej dan kacau lagi.
  6. Perasakan dengan sedikit garam dan lada hitam.
  7. Masukkan macaroni dan gaul rata. Matikan api.
  8. Sapu sedikit butter pada mangkuk gratin.
  9. Masukkan macaroni tadi.
  10. Tuangkan white sauce.
  11. Taburkan cheese di atasnya.
  12. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 degree selama 25 minit atau sehingga cheese bewarna perang. Selamat Mencuba. Sedap ni...ngeee
Bahan-Bahan White Sauce :
  • 400ml fresh milk
  • 2 tsp tepung gandum
  • 2 tsp butter
  • sedikit serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa
Cara membuat white Sauce
  1. Panaskn butter.
  2. Masukkan fresh milk, tepung gandum, serbuk lada hitam dan garam.
  3. Kacau sehingga semuanya sebati dan mendidih.
  4. Setelah mendidih tutup api.
Tips : Supaya macaroni tidak melekat antara satu sama lain - Masukkan sedikit olive oil atau minyak masak semasa merebus macaroni.

Nota cik epel : ekekeke...terlebih 'perang' plak...xpe...boley cuba lagik... ^_^

Kek Pisang Sempoi - Ulangan 2

- sesi ulangan lagik...hehehe...kek nie saya bagi kepada my MIL...alang-alang ada lagi pisang lam fridge tu, kite kasik abeh je...lagi pun kek nie memang senang nak dibuat...senang dan cepat...^_^... resepi kat sini ek...

Ikan Bakar Asam Jawa

sumber/credit to : e-na zarina

gambar : cik epel ^_^

Bahan-bahannya :
  • Ikan - apa2 jenis ikan yang suka
  • garam
  • halia
  • serbuk paprika
  • serbuk cili
  • bawang merah
  • bawang putih
  • sedikit gula / Aji no moto
  • Air asam jawa - pekat
  • Daun kunyit untuk membungkus ikan
Cara Membuatnya :
  1. Ikan dibersihkan dan di kelar.
  2. Tumbuk halia, bawang putih, bawang merah, serbuk paprika dan serbuk chili.
  3. Gaulkan dengan air asam jawa yang pekat tadi.
  4. Perap ikan dengan bahan tadi lebih kurang 1/2 jam. Lagi lama perap lagi sedap.
  5. Sapukan sedikit minyak masak di atas daun kunyit.
  6. Titikkan sedikit minyak di atas ikan.
  7. Bungkus / balut ikan dengan daun kunyit.
  8. Bakar di dalam oven dengan suhu 220 degree selama 20 minit kemudian balikkan ikan dan bakar lagi selama 10 - 15 minit atau sehingga ikan masak. Bakar atas dapur gas pun boleh.

Sambal Getuk

sumber/credit to : sendukjebat@SL

gambar : cikepel ^_^

Bahan-bahan:
ikan bilis
cili padi ~ belah dua
belacan ~ nak sedap bakar dulu
sedikit gula ~ jika suka

Cara Membuatnya:
- Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
- Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
-.Angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik 5.
- Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!

nota cikepel : Baru 2 kali buat sambal getuk nie...memang sedap...mr.yon tak tahan pedas, so yang tukang abehkan adalah saya....ahaks!

Sandwich Telur - Ulangan 2

gambar : cikepel ^_^

- resepi simple nie boley amik kat sini yek... ^^

Thursday, April 15, 2010

Kek Pisang Sempoi


sumber/credit to : kak ina kl myr@ mummyalyssa

gambar : cik epel ^_^

Bahan-bahan ( sekeluarga )
  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • akak tambah-coklat chip, kepingan badam(bakar dulu) dan coklat urai

Cara-cara

1.Campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih.Masukkan coklat chip dan gaul sebati.

2.Masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, (akak hias dengan kepingan badam dan tabur coklat urai).

3.Bakar 180C selama 40 - 50 minit.

4.Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.


nota cik epel : memang sedap...nak buat pun sangat senang...tengkiu mummyalyssa ^^...saya cuma tukar walnut (bakar dulu) dengan chocolate chips...hehehe....

Monday, April 12, 2010

Lada Hijau Masak Taucu - Ulangan 2

- iskh...asyik ulangan je kan...hehehe...

- ari tu kak ct bagi lada hijau nie...so saya perkenalkan masakan ni kat my sister...dia suke...cuma hasben saya x tahan pedas, so rasa seket je... ^_^

- resepi kak ct nie leh amik kat sini... ^_^

Ikan Bawal Masak Masam Manis


- resepi amik kat sini...ubah-ubah je seket...hehehe..saya x masukkan cuka dan tepung ubi...hiasan pun takde daun ketumbar dan daun sup...boh bawang holland gan cili merah je...simple tapi tetap menawan kalbu...wehooo...!

Peria Goreng - Ulangan 2

- sesi ulangan lagik....ekekeke....
- amik je resepi kat sini...kalo nak tukarkan telur tu gan daging ayam pun, boleh gak... ^^

Portuguese Egg Tart - Ulangan 2


- sesi ulangan lagik....hehehe...ari sabtu lepas family mertua saya datang umahkan...so, my MIL tingin nak makan portuese egg tart yang saya buat nie...huhuhu...malu =_=" ....so bekalkan untuk dorang dan bagi kat Tok Mak sikit...at the same time sedekahkan sikit kat jiran depan dan sebelah umah saya nie...balance lak, hasben & adik saya yang ngap... ^_^

- resepi amik kat sini ek...

Bluberry Cheese Cake - Ulangan 2


- ari jumaat lepas, adik datang umah so ajar dia camne nak wat blueberry ciskek yang simple nie...kebetulan keesokannya family mertua datang, so jamu dorang gan ciskek nie... ^^

- resepi boleh amik kat sini ^^ ....

Sardine Roll

sumber/credit to: jun@kzai

gambar : cik epel ^^

Bahan Pastri:- (kurang lebih 34 ketul)
  • 250 gm mentega sejuk
  • 500 gm tepung gandum
  • secubit garam
  • air sejuk (dari peti sejuk)
  • 1 kuning telor - untuk sapuan sebelum dibakar
Cara Membuat:-
  1. Gaulkan mentega dan tepung dengan hujung jari sehingga menjadi seperti breadcrumbs.
  2. Masukkan garam dan air sejuk dan uli sehingga menjadi doh.
  3. Balutkan doh dengan plastik dan sejukkan di dalam peti ais sementara membuat fillingnya.
  4. Bila filling telah sedia digunakan (telah sejuk), keluarkan doh dari peti ais.
  5. Gelekannya dengan rolling pin hingga nipis. Potong kepada bentuk segiempat tepat.
  6. Letakkan filling di atas doh dan roll.
  7. Letakkan di atas dulang yang telah disapu mentega dan dialas. Hiris-hiriskan bahagian atas doh (jangan sampai putus).
  8. Kemudian disapu kuning telor atas doh.
  9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 175C.
nota cik epel : hehehe....rupa x cantik cam kzai wat... ^^

Wednesday, April 7, 2010

Marble Chocolate Cheese Cake - Ulangan 2


~ hehehe...sesi ulangan...saya terlebih masukkan cream cheese...sepatutnye 250gm...tapi saya masukkan 500 gm...waaaaaaaaaaaaaa.... ^_^"

~ resepi boleh amik kat sini... ^^ ...

Ayam Masak Serai

sumber/credit to : maklang lina

gambar : cik epel ^^

Bahan
1 ekor ayam dipotong kecil2
6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit

Bahan untuk di kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus

Caranya:
Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
Angkat ayam dan toskan minyaknya
Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing
Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit.
Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.

Nota * sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam.

Portuguese Egg Tart

sumber/credit to: skyblue@myresepi

gambar : cik epel ^^

Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 1 keping Puff Pastry
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara-cara

  1. Panaskan oven, 200ºC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.
nota cik epel : Dah lama tingin nak buat portuguese egg tart nie...hehehe...baru wat 2 kali...kali ke-2 tak dan nak amik gambar sebab kena serbu oleh ... tettttttttttttt...^^